InicioCentralBurelaO congreso sobre palangre en Burela centrou o interese do sector pesqueiro

O congreso sobre palangre en Burela centrou o interese do sector pesqueiro

Na segunda xornada tratáronse temas como as boas prácticas pesqueiras, seguridade alimentaria, nutrición e saúde.

Publicada o

- Advertisement -

A Organización de Produtores Pesqueiros do Porto de Burela organizou esta semana o Congreso “Os Grandes Migradores: xestión sostible e nutrición”, con gran interese dentro do sector e que foi seguido por numerosos profesionais de forma presencial no salón de actos de Armadores de Burela ou mesmo a distancia desde outros países, xa que o evento foi retransmitido en directo por internet.

Na segunda xornada tratáronse temas como as boas prácticas pesqueiras, seguridade alimentaria, nutrición e saúde. Abriu a mañá do venres Xoán Lueiro, técnico do FIP BLUES, que expuxo de forma detallada os avances en Boas Prácticas da frota das OPP galegas, cun repaso dos principais indicadores de sustentabilidade que contempla o proxecto de mellora pesqueira FIP BLUES. Seguindo coa temática desta mañá, a continuación celebrouse unha mesa redonda sobre Boas Prácticas Pesqueiras, na que se trataron temas como as capturas accidentais; os plásticos; anzois…

Esta mesa estivo moderada por Miguel Angel Prieto, da área de Nutrición e Bromatoloxía do departamento de química analítica e alimentaria da Universidade de Vigo Nela interviñeron, ademais de Xoán Lueiro, técnico do FIP BLUES; Rafael Centenera, conselleiro da subdirección xeral de Biodiversidade do Ministerio para a Transición Ecolóxica e o Reto Demográfico; Pablo Abaunza, investigador de pesqueiras do Instituto Español de Oceanografía; Paulo Lago Barreiro, técnico do programa mariño da Sociedade Española de Ornitoloxía BirdLife; e Juan Manuel Trujillo, responsable de pesca da Federación Europea de Traballadores do Transporte (ETF).

Rafael Centenera expuxo por onde van as políticas europeas sobre as capturas accidentais de cetáceos. Agradeceu e felicitou ao FIP Blues polo seu traballo, pero recomendando que debe ter presenza na normativa, xa que se non non terá a visibilidade e as repercusións positivas a nivel internacional que necesita este esforzo por parte da frota. Paulo Lago Barreiro expuxo algúns dos proxectos en curso por parte da Sociedade Española de Ornitoloxía BirdLife, como unha serie de guías para un mellor coñecemento para evitar a interacción desta frota coas aves.

Pablo Abaunza felicitou á frota polos avances realizados, pero lembrou que será necesario un esforzo aínda maior en conseguir máis datos, único argumento de defensa #ante as tendencias internacionais ambientalistas que tanto afectan a esta frota. Pola súa banda, Juan M. Trujillo analizou diferentes cuestións para mellorar a substitución xeracional, tan necesario no sector pesqueiro en xeral. O segundo bloque desta xornada final do Congreso tratou sobre a seguridade alimentaria, nutrición e saúde. Nesta parte da xornada presentáronse 3 informes individuais: “Da ciencia á Mesa: Estratexias dietéticas para mitigar a exposición ao mercurio”.

Franklin Chamorro, doutorando da Universidade de Vigo, expuxo o seu traballo de investigación sobre os beneficios nutricionais do consumo dos grandes migradores, especialmente peixe espada, tintorera, marraxo ou atún vermello; facendo especial fincapé nos últimos estudos sobre o selenio que compensan e fan recomendable o seu consumo, a pesar das alertas polo mercurio. “O mercado da tintorera e peixe espada en España”.

Àngels Segura, responsable de produtos do mar da Asociación de Fabricantes e Distribuidores (AECOC), presentou algunhas pinceladas dun estudo de mercado realizado sobre o consumo e coñecemento do peixe espada e a tintorera. Centrou as súas conclusións en que estas especies teñen un alto potencial de mellora comercial, para o que é necesario mellorar a comunicación do sector, máis campañas de promoción para dar á poboación xeral, e para o que propón que desde os puntos de venda visibilícense receitas fáciles para o seu consumo. “Dieta Atlántica e saúde: merece a pena apostar por iso?”.

Alberto Cepeda, profesor catedrático da Universidade Santiago de Compostela, presentou os beneficios da Dieta Atlántica e do consumo de peixe na poboación. Este último bloque estivo moderado polo director xeral de Pesca, Acuicultura e Innovación Tecnolóxica da Consellería do Mar da Xunta de Galicia, Antonio Basanta; que ademais se encargou de clausúraa deste foro. Felicitou á OPP Burela pola organización do congreso, puxo en contexto a importancia desta frota como unha das de maior importancia socioeconómica de Galicia e espera que entre todos consígase incrementar o consumo de peixe.

E por parte da organización, Sergio López, xerente de OPP Burela, felicitouse polo desenvolvemento do congreso, agradeceu a todos a súa asistencia e a participación para poñer en valor o gran traballo en prol das boas prácticas pesqueira, ademais de analizar os grandes desafíos aos que se enfronta o sector. Esta acción estivo cofinanciada por Xunta de Galicia e FEMPA, e incluída no plan de produción e comercialización anual da OPP-7 Porto de Burela co obxectivo de contribuír á rastrexabilidade dos produtos da pesca e ao acceso dos consumidores a información clara e completa.

ÚLTIMAS

Erika Gomes Mendes: “Fixen un traballo para saber se os caboverdianos coñecían algo de Galicia antes de vir”

-Erika, cando chegaches a Burela desde o teu país? Cheguei a Burela en 2017 e...

‘A Sacabeira’ celebrará o Día de Rosalía o 25 de febreiro en Sargadelos

O vindeiro 25 de febreiro, no Café Bar Cultural A Sacabeira, a ACR Fervenza  de Sargadelos celebra...

Denuncian que o Hospital de Burela queda só cun cardiólogo

A CIG-Saúde da Mariña denuncia que o hospital queda cun só especialista en cardioloxía...

Trabada solicita unha subvención para as cubertas do CEIP Celso Currás

O Concello de Trabada solicitou unha subvención á Xunta de Galicia para a mellora...