O ex secretario da confraría de pescadores de Foz, Eduardo Fraga, será o pregoeiro da décimo sexta edición da Festa do Chícaro (berberecho), que se celebrará os días 19 e 20 de xaneiro.
O programa de actividades da considerada primeira exaltación gastronómica do ano en Galicia comezará, con todo, o día 17, cunha charla sobre marisqueo e acuicultura de Galicia.
CHARLA
Participarán na conferencia Susana Novo Vázquez, Justa Ojeda Martínez e Bibiana Viñas, doutoras en bioloxía e investigadoras do Centro de Cultivos Mariños de Ribadeo, da Consellería do Mar. A cita será ás 11.00 horas, na casa da cultura de Foz.
PREGÓN
O sábado 19, os festexos comezarán na carpa do peirao ás 12.00 horas coa inauguración do evento e mailo pregón.
O pregoeiro, natural de Celeiro, traballou nas confrarías celeirense e do Vicedo antes de rematar a súa traxectoria profesional en Foz. Así, segundo explicou o concelleiro de mar, Pedro Fernández Manín, Eduardo Fraga “é un gran coñecedor dos problemas da zona e da ría, e unha persoa que pode adaptar o pregón a unha festa que coñece perfectamente”.
A partir das 12.40 horas haberá unha actuación a cargo do grupo Mar Aberto de Foz.
CATRO RECEITAS
Ao seu remate comezará a degustación do chícaro nas catro preparacións xa habituais.
Poderase probar en empanada, elaborada por Anduriña; e á provenzal, ao vapor e con fabas de Lourenzá, preparada pola Escola de Hostalería de Foz. Esta festa gastronómica tamén se desenvolverá en varios locais hostaleiros da vila o sábado e o domingo.
CINCO EUROS A RACIÓN
A ración custará cinco euros, coa bebida, tanto auga como cervexa e viño, a un euro. A música continuará durante todo o día e ata a noite, coa charanga NBA.
ACHEGAS
A asociación Sempre Foz é a encargada da organización en colaboración co Concello, que conta coas achegas da Xunta de Galicia e da Deputación Provincial de Lugo.
Participaron na presentación do evento o alcalde focego, Javier Jorge Castiñeira, Fernández Manín e a deputada provincial Mayra García Bermúdez.