A Festa da Merluza do Pincho de Celeiro cumprirá o sábado a súa vixésimo primeira edición. A exaltación gastronómica goza dunha saúde de ferro ea asociación Penalba, organizadora do evento, aspira a que a cita poda ser considerada e Interés Turístico Nacional, despois de acadar a distinción a nivel autonómico no 2013.
O protocolo contempla que para que unha celebración poda ser declarada de Interés Turístico Nacional débense cumprir un mínimo de cinco anos do seu recoñecemento autonómico.
Satisfeito ese requisito, a Festa da Merluza semella ter todos os ingredientes demandados –antigüidade, arraigo, orixinalidade-, pero a organización terá que intensificar a súa promoción alén de Galicia. “Pídese que haxa presentacións ou actividades promocionais a nivel estatal“, indica a presidenta de Penalba, Rosario San Isidro.
700 QUILOS E ENTRE 1.200 E 1.500 RACIÓNS
A exaltación gastronómica repartirá 700 quilos de pescada -entre 1.200 e 1.500 racións- desde ás 21.00 horas, na lonxa vella de Celeiro. Os asistentes poderán degustar o manxar en ata sete preparacións distintas: á galega, en salsa verde, en salpicón, en caldeirada, en empanada, en galipizza e especial Penalba. Esta última posibilidade é a máis demandada pola receita única da agrupación.
“RECURSO TURÍSTICO”
Asistiron á presentación do evento San Isidro e Bernardo Fraga, en representación da organización, o patrón maior de Celeiro, Domingo Rey, o edil de mar, Jesús Fernández, e a alcaldesa, María Loureiro. A rexedora sinalou que a celebración, “que conta con gran tradición e participación, é xa un dos nosos recursos turísticos máis destacados“.
A Confraría de Pescadores, Puerto de Celeiro, Abanca, o Concello de Viveiro e a Deputación de Lugo colaboran con Penalba na organización da festa gastronómica.